Music is Life

Music is Life

2013: a popzene legnagyobb éve

2020. július 13. - Music is Life

2013 talán a legérdekesebb év volt a popzenét tekintve, emiatt úgy gondoltam, megérdemel egy külön cikket.

2013-ban rengeteg album jelent meg, köszönhetően annak, hogy sok előadó ebben az évben készült el nagylemezével. Azonban azt valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy ezek között az előadók között olyanok is vannak, akik még csak első albumukkal debütáltak, és mára a zenei szakma legelismertebbjeivé váltak, míg mások karrierjük legmeghatározóbb munkáját osztották meg a nagyérdeművel. Ezekre az előadókra térnék ki bővebben a tovább mögött. 

Ariana Grande

 

ariana-grande_yours-truly5.png

Ariana Grande 2013-ban robbant be a köztudatba első albumával, a Yours Trulyval. Az énekesnő már évekkel ezelőtt elkezdte a munkálatokat első korongján, ám bevallása szerint nem volt megelégedve a hangzással, így az addig felvett dalok közül egyedül a Honeymoon Avenue-t tartotta meg, amit némiképp át kellett dolgoznia, hogy felkerülhessen a lemezre. Így született meg egy '90-es évek zenéjét idéző pop és R&B album.

Ariana első kislemeze a Yours Trulyról a The Way lett, amit a már elhunyt Mac Millerrel közösen vett fel. A szám a Billboard Hot 100 listán a kilencedik helyen nyitott. A dalt két további kislemez, a Right There és a Baby I követte, majd nem sokkal később az album is elérhetővé vált. A Yours Truly a Billboard 200 listán rögtön az első helyen debütált, ezzel pedig Ariana lett a tizenötödik zenei karrierje kezdetén levő előadó, aki a lista történelmében ezt el tudta érni. Az énekesnő ezután sem állt meg: az elmúlt hat évben négy albumot is kiadott, három világkörüli turnéra ment, valamint tavaly élete első Grammy-jelölését is díjra válthatta, mellyel végleg bebiztosította helyét a zeneiparban. Spotify-on ráadásul világszerte az egyik leghallgatottabb előadó annak ellenére, hogy legutolsó albuma, a Thank You, Next másfél évvel ezelőtt jelent meg.

Demi Lovato

 

demi-lovato---demi-album-photoshoot-2013--11.jpg

 

Demi Lovato 2013-ban az egyik legelfoglaltabb híresség volt: mentor volt az amerikai X-Faktorban és visszatérő szerepet vállalt a Glee - Sztárok leszünk! című sorozat negyedik évadában. Ennek ellenére zenéjére is tudott fókuszálni, új albummal lepte meg rajongóit. Demi ezt az albumot önmagáról nevezte el, és bevallása szerint arra törekedett, hogy mély üzenetet tartalmazó dalokkal rukkoljon elő, amivel többen is tudnak azonosulni. A Demi ezt meg tudta valósítani: bár a kritikusok nem szívlelték különösképpen ezt a korongot, bizonyos számokról, mint a Shouldn't Come Backről, elismerően beszéltek. A Demi egyébként a Billboard 200 lista harmadik helyén nyitott, ami nem igazán számít lenyűgözőnek, viszont eladások szempontjából ez lett a legjobban fogyó lemeze. Az album különlegessége még a róla megjelenő kislemezek. Az első kislemez a Heart Attack lett, ami a tizenkettedik helyen nyitott a Billboard Hot 100 listán, majd később a tizedik helyre is felkúszott, így ez lett Demi harmadik top 10-es dala az Egyesült Államokban. A Heart Attack egyben a leghallgatottabb dala a Youtube-on, a videoklipet ugyanis több mint félmillióan tekintették meg megjelenése óta.

Demi az elmúlt években nagyon sokat komolyodott zenei téren. 2015-ös albumával, a Confidenttel szerezte meg első Grammy-jelölését. A Tell Me You Love Me című albuma pedig a Demit is felülmúlta eladások szempontjából. Jelenleg hetedik nagylemezén dolgozik, ami legkésőbb 2021-ben a boltok polcaira kerül.

Selena Gomez

 

original.jpg

 

Selena Gomez számára korábban sem volt ismeretlen a zenekészítés. Az énekesnő egy banda, a Selena Gomez & The Scene szólóénekese volt. A banda 2009-ben adta ki első nagylemezét, amit további kettő követett. A legutolsó 2011-ben jelent meg. Selena ezután bejelentette, hogy határozatlan időre feloszlik a banda, hogy szólókarrierjére koncentráljon. 2012 végén vonult először stúdióba, hogy rögzítse első albumát, majd 2013 áprilisában vált elérhetővé első szólódala, a Come & Get It, ami a Billboard Hot 100 listán a hatodik helyen nyitott. A nótát nem sokkal később követte a korong is, melyet Stars Dance-nek nevezett el. A Stars Dance első helyen nyitott a Billboard 200 listán, és a megjelenés hetében majdnem 100 000 példány kelt el belőle. Ezután nem sokkal kiadta az album második, egyben utolsó kislemezét a Slow Downt, ám a dal nem tudta megismételni a Come & Get It sikerét.

Selena ezután elkezdett dolgozni második nagylemezén, a Revivalön, ami 2015-ben jelent meg, és rögtön a legnépszerűbb fiatal pop előadók közé emelte. Következő lemeze, a Rare év elején került a boltok polcaira, ami a Revivalhöz hasonló sikereket ért el. Selena azonban nemcsak az éneklésre fordítja idejét: sminkeket és ruhákat tervez, valamint gyakran vállal filmszerepeket.

Beyoncé

 2013beyonce_publicityphoto5131213-1-696x464.jpg

Beyoncé nagylemeze a 2013-as év egyik legnagyobb meglepetése volt, mivel december 13-án előzetes bejelentés és promóció nélkül tette elérhetővé az iTunes-on. Beyoncé azzal magyarázta döntését, hogy unalmasnak találta az eddigi promóciós módszereket, és azt szerette volna, ha a rajongóinak újfajta élményben lenne részük. Az album különlegessége nemcsak ebben rejlik: az énekesnő ugyanis minden dalhoz készített videoklipet, melyeket titokban, a világ több pontján rögzítettek. A korong egyébként első helyen nyitott a Billboard 200 listán, több mint 600 000 eladott példánnyal, ezzel pedig ő lett az egyetlen női előadó, aki ebben az évben ezt el tudta érni.

Ezt követően 2016-ban újabb vizuális albumot osztott meg a nagyérdeművel, a Lemonade-et, amit a Beyoncé című nagylemezhez hasonlóan promóció nélkül tett elérhetővé. A Lemonade szintén első helyen nyitott a Billboard 200 listán, mellyel ő lett az egyetlen előadó, akinek hat egymást követő albuma is el tudta ezt érni. Beyoncé azóta némileg szünetelteti szólókarrierjét: az utóbbi években férjével, Jay-Z-vel dolgozott saját korongjukon, valamint Az oroszlánkirály című film remake-jének soundtrackjéért felelt.

Lady Gaga

 

lady-gaga-nude-art-pop-cover_cr.jpg

 

Lady Gaga karrierjének legmeghatározóbb éve 2013 volt: ekkor adta ki harmadik albumát, az Artpopot. Az Artpop bár egészen jól fogyott, rengeteg hallgatót elfordított tőle. Sokan ugyanis a The Fame-hez és a Born This Way-hez hasonló hangzást vártak tőle, ám az Artpop teljesen eltért ettől a kettőtől, rendkívül innovatív és elvont lett, amit  nem néztek jó szemmel. A korong első helyen nyitott a Billboard 200 listán, azonban alulmúlta a Born This Wayt, mivel a BTW-ből ötször több példány kelt el megjelenésének első hetében. Ennek egyik oka a megfelelő promóció hiánya, mivel Gaga teljesen más dalokat szánt kislemeznek, mint kiadója. Egyedül az Applause részesült jó fogadtatásban (Amerikában első helyen nyitott a Billboard Hot 100 listán), a másik két kislemezt vegyes érzelmekkel fogadták. A Do What You Want videoklipje például a mai napig nem került kiadásra polgárpukkasztó jelenetei miatt, a G.U.Y. pedig már akkor jelent meg, amikor az emberek megfeledkeztek Gaga új munkájáról.

Az énekesnőnek nehéz volt újraélesztenie karrierjét az Artpopot követően. A Joanne-t a kritikusok nem szívlelték, a Cheek to Cheek pedig nem vonzza a fiatalabb nemzedéket. Karrierjének újabb fénypontját a Csillag születik című filmnek köszönheti, ami elismerést hozott számára színésznőként, ráadásul a film soundtrackjén található szám, a Shallow révén minden létező díjat bezsebelt a díjátadókon. Legújabb albuma, a Chromatica szintén első helyen nyitott Amerikában, és jelenleg is az egyik leghallgatottabb lemez a Spotify-on.

Miley Cyrus

miley_cyrus-2013-650-430a-compressed.jpg

 

Miley Cyrus 2013-ban volt karrierje csúcsán. Az énekesnő vérlázító viselkedése miatt állandóan a címlapokon szerepelt, ráadásul új albumát is nagy érdeklődés övezte. Az első dal, ami megjelent a nagylemezről a We Can't Stop volt, ami a Billboard Hot 100 listán a második helyig jutott. Ezt követte a Wrecking Ball, ami rögtön a lista élén nyitott, így ez lett Miley legsikeresebb száma az Egyesült Államokban. A korong, melyet Bangerznek nevezett el, szeptember végén jelent meg, és karrierje legjobban fogyó lemeze is lett egyben. Az album további népszerűsítése érdekében világkörüli turnéra indult, illetve kiadta a Bangerz harmadik és utolsó kislemezét, az Adore You-t.

Miley azóta felhagyott megbotránkoztató cselekedeteivel, és visszafogottabb életet él, ami karrierjének alakulásában is megfigyelhető. Legutóbbi korongjával, a Younger Now-val visszatért a country pop hangzáshoz, amit legutoljára a Hannah Montana idején hallhattunk az énekesnőtől. Az album nem tudta felülmúlni a Bangerz sikerét, a Billboard 200 listán negyedik helyen nyitott. Jelenleg pihenéssel tölti idejét a karantén alatt, de elmondása szerint majdnem elkészült hetedik albuma is, melyet She Is Miley Cyrus névre keresztelt.

Britney Spears

i_am_britney_jean_h_2013.jpg

 

Britney Spears kétségkívül a popzene legnagyobb alakja, hiszen legtöbben a pop hercegnőjének nevezik. Karrierje során folyamatosan ontotta magából a slágereket, és minden tettével a címlapok élére került. 2008-as albumát, a Circust követően azonban többen is úgy érezték, Britney-ből elveszett a tűz, ami miatt megszerették. A Femme Fatale ebből kifolyólag már nem hozott olyan sikert, mint korábbi lemezei. 2013-ban viszont ismét berobbant a köztudatba a Work Bitchcsel, ami annak ellenére, hogy megosztó lett, jó helyezést ért el a slágerlistákon. Maga az album nem tudta hasznára fordítani a Work Bitch sikerét: Britney legrosszabbul fogyó korongja lett, továbbá a kritikusok is lehúzták. A Britney Jean bukása miatt mindössze egy számból, a Perfume-ból lett még kislemez.

Britney a következő években Las Vegas-i koncertsorozatával foglalta el magát, továbbá 2016-ban megjelent kilencedik albuma, a Glory, amit a rajongók és a kritikusok is dicsértek. 2019 elején vette volna kezdetét újabb Las Vegas-i koncertsorozata, ám lemondta, hogy édesapját támogassa, akinek egészségügyi állapota jelentősen romlott az elmúlt években. Azóta szünetet tart, és főként családjával tölti szabadidejét.

Katy Perry

 

197-1973634_katy-perry-wallpaper-pc-katy-perry-prism.jpg

Katy Perry 2010-ben megjelent albuma, a Teenage Dream nagy hírnevet hozott számára. A kiadott kislemezekből ugyanis hat is első helyen debütált a Billboard Hot 100 listán, ezzel ő lett az egyetlen olyan női előadó, aki ezt el tudta érni. A rajongók ebből fakadóan nagy elvárásokat támasztottak az énekesnő felé, mivel kíváncsiak voltak arra, felül tudja-e múlni előző korongját. Katy végül bebizonyította, hogy sikere továbbra is töretlen. A Prism két kislemeze, a Roar és a Dark Horse is első helyen nyitottak a Billboard Hot 100-as listán, és közel 300 000 példány kelt el belőle a megjelenés hetében csak az Egyesült Államokban. Katy továbbá világturnéra is indult, mellyel több mint 200 millió dollárt keresett.

Katy karrierje azóta más irányt vett: 2017-ben kiadott albuma, a Witness bár szintén jól fogyott, a kritikusok negatívan értékelték, és Katy legrosszabb munkájának nevezték. Ekkoriban az emberek is elfordultak tőle, ami miatt depressziós lett és öngyilkosság elkövetésén töprengett. Azóta felülkerekedett a megpróbáltatásokon, idén pedig új lemezzel, a Smile-al készül a rajongói számára, amivel visszatér a gyökereihez.

Összegzés: A felsorolt előadók nélkül nem tartana ott a zeneipar, ahol most tart. Mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy 2020-ban már új alapokra épülhessen. Beyoncé előtt például elképzelhetetlen volt, hogy promóció nélkül jelenjen meg egy új lemez, és minden dalhoz tartozzon egy videoklip. Cselekedete óta viszont más előadók is próbálkoznak hasonlóval.

Ennek ellenére nem minden kísérletből alakult ki jó, voltak bukások is, ám ezek sem feltétlenül érvényesek örök életre. Lady Gaga Artpopja kultalbum lett, és számtalan rajongó szerint a legjobbja. Hogy miért gondolják így? Mert régebben más füllel hallgatták zenéjét. Akkoriban elvontnak számított, mert semelyik zenéhez nem lehetett hasonlítani, míg manapság a többség úgy érzi, előrevetítette azt, amit az elmúlt években másoktól is hallhattunk.

Felmerül egy utolsó kérdés: Mi kell ahhoz, hogy valami sikeres lehessen? A válasz egyszerű.

  • Az, hogy olyat alkoss, ami a következő nemzedékeknek is mérvadó.
  • Az, hogy olyat alkoss, ami kiállja az idő próbáját.
  • Az, hogy olyat alkoss, amihez akár évek is kellhetnek, hogy teljesen értelmezd és befogadd.

A bejegyzés trackback címe:

https://music-is-life-forever.blog.hu/api/trackback/id/tr2115995552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2020.07.14. 09:58:33

szar év volt.
nem csak popzeneileg.
süti beállítások módosítása