Music is Life

Music is Life

Youtuber-ajánló: Minek köszönheti sikerét AJayII?

2020. július 11. - Music is Life

Ebben a cikkben egy olyan youtubert mutatok be nektek, aki előadók albumaira és dalaira reagál videó formájában.

A Youtube a világ legnépszerűbb videómegosztó oldala. Az oldalra fellépve milliónyi videóval találjuk szembe magunkat, például reakciós videókkal. A reakciós videókban véleményt nyilvánítanak egy adott témáról. Ez a téma tulajdonképpen bármi lehet, viszont legtöbbször előadók albumaira, dalaira reagálnak.

Hogy miért is jó ez?

  • Mert néha van olyan előadó, akire nem fordítunk elég figyelmet.
  • Mert nem csak szakmabeli kritikusok perspektíváját hallhatjuk.
  • Mert szeretnénk olyannak a véleményét hallani, aki ugyanúgy gondolkodik kedvenceinkről, mint mi.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden youtuber olyan tartalmat ad ki kezei közül, amit mi is fogyasztunk. Minden youtuber más személyiséggel bír, és vannak olyanok, akikkel egy hullámhosszon pendülünk, ám előfordulnak olyanok is, akik ellentétei annak, amit mi keresünk.

Személy szerint úgy gondolom, kevés jó youtuber van ezen a téren. Sok reakciós videót megtekintettem, de a legtöbbet nézhetetlennek találom. Túl sokat beszélnek a dalok közben, rossz helyen állítják meg őket, és a reakciójuk is megjátszottnak, mintsem hitelesnek tűnik, ami rengeteget elvesz az élményből. Azonban találtam egy olyan youtubert, aki minden héten professzionálisan megszerkesztett videókat tölt fel csatornájára, melyekben nem fél kifejteni véleményét, így nemtetszéséről is ugyanúgy hangot ad. Ő AJayII. 

A tovább mögött folytatom cikkemet.

AJayII 2017-ben kezdett el videókat készíteni. Mindig is imádott zenét hallgatni, de csak azok iránt érdeklődött, amiket a rádióban hallott meg. Ez megváltozott, miután elhatározta, hogy albumok hallgatására is fog időt szánni. Kezdeti videóiban érezhető volt, hogy még számára is új a reakciós videók készítése, de idővel az egyik legnagyobb reakciós youtuberré nőtte ki magát.

Sikerét véleményem szerint a következő dolgoknak köszönheti:

  • Végig autentikus tud maradni. Sok youtuber elfogult a kedvenceivel szemben, és nehezen ismeri el hibáikat. AJayII azonban sokkal kritikusabb szemmel nézi őket. Habár lehet érezni, melyik előadókat preferálja, AJayII a kedvenceiről is tud objektív véleményt alkotni. Selena Gomez dalát, a Fetish-t például debütálásakor az év dalának nevezte zseniális dalszövege és hangzásvilága miatt. Idén megjelenő albumát, a Rare-t viszont már nem értékelte ugyanilyen pozitívan: bár méltatta Selena kísérletezését saját hangzásával, úgy érezte, sokkal több rejlik benne. A Rare deluxe változatának debütálásakor újrahallgatta a  számokat, azóta már más szemmel tekint új dalai többségére. A nézőktől nem egy gyűlölettől hemzsegő kommentet kapott, akik úgy gondolták, felesleges volt utálkozó videót készíteni. Az igazság az, hogy AJayII nem utálkozó videókat készít: erőfeszítést tesz arra, hogy a legtöbb dalt megkedvelje, és találjon bennük valami pozitívat. Ha valami különösképp nem tetszik neki, részletesen kifejti, miért gondolja úgy. És mint tudjuk: ahány ember, annyiféle ízlés zenei téren.
  • Kommunikáció a követőkkel. AJayII nemcsak a videóin, hanem Twitter oldalán keresztül is kommunikál rajongóival. Youtube-videói alatt szívesen olvas kommenteket arról, hogy ki miképp reagált először az adott dalra vagy albumra, illetve kifejezetten arra ösztönöz mindenkit, hogy osszák meg vele, mi az, amit neki is ajánlott meghallgatnia. Twitteren sem különb a helyzet: minden héten megkérdezi, melyik előadó készül valamilyen újdonsággal, hogy semmiképp sem maradjon le róluk, továbbá néha szavazásokat is kitesz, és  üzenetekre is válaszolgat.
  • Elismeri, ha hibázik. Lady Gaga rajongói körében nagy port kavart, amikor negatív véleménnyel volt legújabb korongjáról, a Chromaticáról. Többen is támadták ekkor kommentben. AJayII azonban bejelentette, hogy következő héten újrahallgatja. Az új videóban megmagyarázta, miért döntött emellett: saját maga miatt. Amikor a Chromaticát először meghallgatta, éppen akkor vált feszülté a helyzet Amerikában George Floyd halála miatt, ami mélyen érintette. Ekkor nem igazán volt meg a hangulata ahhoz, hogy belemélyedjen egy új nagylemezbe. Az album újrahallgatása során viszont beismerte, most boldogabb, megjött a hangulata ahhoz, hogy zenét hallgasson, és a videóból, valamint posztjaiból is látható, mennyivel másképp vélekedik a Chromaticáról: az idei év egyik legjobb albumának nevezte.
  • Vicces, mégis őszinte reakciói vannak. AJayII egy rendkívül jó fej, pezsgő ember, ami megmutatkozik videóiban is. Követői annyira imádják, hogy rendszeresen mémeket gyártanak róla, és a kommentszekcióban gondoskodnak arról, hogy ki legyenek emelve a videó legemlékezetesebb pillanatai. Egyesek pont emiatt bírálják, de a többség másképp gondolkodik erről, és úgy látják, önmagát adja.
  • Jó rálátása van a zenére. AJayII-t talán ez emeli ki legjobban a többi youtuber közül. Amikor zenét hallgat, mindent figyelembe vesz. Amennyire csak tudja, elemzi a dalszöveget, emellett figyel az előadók hangjára, a hangzásra és az album kohéziójára is. Ebből úgy tűnhet, igazi kritikus, ám igazság szerint csak érdekli, kedvenc előadói mennyit tudnak kihozni, illetve megmutatni magukból.

Ha ez a cikk felkeltette az érdeklődésedet, tekintsd meg a következő videókat!

 

AJayII minden héten tölt fel videókat, legtöbbször péntekenként és szombatonként. Ha nem akarsz lemaradni róluk, iratkozz fel Youtube-csatornájára!

A bejegyzés trackback címe:

https://music-is-life-forever.blog.hu/api/trackback/id/tr4715994618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása